TELECÍ MASO
1. ZADĚLÁVANÉ TELECÍ MASO
1300 g telecího (nebo hovězího) zadního masa, voda podle potřeby, sůl, 1 menší celer, 2 petržele, 3 mrkve, 1 cibule, 6 kuliček černého pepře celého, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, muškátový oříšek, muškátový květ, 250 ml smetany, menší květák
Omyté a osušené telecí maso dáme vcelku do vařící osolené vody. Přidáme kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), cibuli, celý černý pepř a v papiňáku vaříme asi 40 minut. Pak vše přecedíme a vývar z masa necháme vychladnout. Na másle uděláme z hladké mouky světlou jíšku, rozředíme vychladlým vývarem, okořeníme muškátovým oříškem a muškátovým květem a asi ½ hodiny za občasného míchání vaříme. Během varu přidáme smetanu (pokud je omáčka řídká, tak rozmíchanou s hladkou moukou). Maso nakrájíme na kostky, mrkev a celer (pokud nejsou moc rozměklé) také nakrájíme na kostičky a vše na závěr vložíme do omáčky. (Dobré je také přidat zvlášť vařené růžičky menšího květáku.) Dochutíme solí. Podáváme s kynutým knedlíkem, bramborami nebo těstovinami a dobrým kompotem.
2. TELECÍ KÝTA NA PAPRICE
70 g másla, 2 cibule, 2 lžíce mleté sladké papriky, 750 g telecí kýty, sůl, vývar podle potřeby, 200 ml mléka, 3 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, 1 kysaná smetana, 1 lžička cukru, citrónová šťáva
Na másle zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme mletou sladkou papriku, na kostky nakrájené omyté maso a za stálého míchání osmahneme až do vydušení šťávy. Pak maso osolíme, zalijeme teplým vývarem a v papiňáku dusíme asi 35 minut, až je maso měkké. Zahustíme záklechtkou z mléka a hladké mouky a na závěr přilijeme rozmixovanou sladkou smetanu nebo šlehačku s kysanou smetanou. Dochutíme lžičkou cukru a po odstavení z plotny přikyselíme citrónovou šťávou. Podáváme s noky, těstovinami nebo knedlíkem.
3. TELECÍ ZÁVITKY
1000 g telecího masa z kýty nebo plecka, sůl, 100 g másla, cibule, 2 lžíce hladké mouky, vývar podle potřeby, 1 lžíce mleté sladké papriky
Nádivka: 80 g slaniny, 1 velká cibule, 200 g uzeného masa, 3 vejce, sůl, mletý černý pepř, sardelová pasta, sterilovaný hrášek
Omyté a osušené telecí maso nařežeme na plátky, naklepeme a mírně osolíme. Naklepané maso naplníme nádivkou, stočíme a řádně zavážeme nití. Dáme do rozpuštěného másla a osmažíme. Přidáme nakrájenou cibuli, mírně podlijeme teplým vývarem a asi 45 minut dusíme pod pokličkou. Šťávu zahustíme záklechtkou z hladké mouky a vody. Dochutíme solí a do vydušené šťávy můžeme přidat trochu sladké mleté papriky.
Nádivka: rozškvaříme slaninu, přidáme nakrájenou cibuli, nakrájené uzené maso, vejce, sůl, pepř, trošku sardelové pasty a hrášek. Podáváme s knedlíkem, rýží, bramborem a dobrým kompotem.